CENTRUL DE INFORMARE TURISTICA IASI

Piata Unirii nr.12
turism.iasi@gmail.com
Telefon: 0232-261.990
La Iasi s-a dat start ...
Primul roman membru al Academiei Regale de Stiinte din Berlin, Dimitrie Cantemir (1673-1723)

Prima femeie avocat din Romania

Primul teatru national romanesc, Teatrul National “Vasile Alecsandri”

Prima holograma 3D intr-un muzeu memorial din Romania

Prima femeie profesor universitar din Romania


[afla mai multe ...]
De ultima ora ...
Iasi Official App - Iasi City App pentru ieseni si turisti

PROGRAM CENTENAR - Proiecte, manifestari si actiuni organizate de Primaria Municipiului Iasi
Tu ce parere ai ?
Harta orasului Iasi

Homepage In jurul Iasului Mănăstirea și Castelul Miclauseni

Mănăstirea și Castelul Miclauseni ::


Adresa:
SV de Iasi, aproape de Siret, pe partea stanga a drumului european E583 Iasi-Bacau

Program:
Castelul se afla in prezent in restaurare; manastirea se viziteaza si ofera si posibilitati de cazare.


Situata aproape de lunca Siretului, pe partea stanga a drumului european E583, dinspre Iasi spre Bacau, manastirea isi datoreaza numele vornicului Miclaus, care a primit aceste pamanturi prin 1410-1416. O noua etapa in istoria mosiei Miclauseni a inceput in 1699, cand boierul Ioan Sturza a intrat in posesia ei, stapanirea Sturzestilor dainuind doua secole si jumatate.

Biserica actuala, zidita intre 1821-1823, este ctitoria marelui logofat Dimitrie Sturza (1756-1846) si a sotiei sale, Elenco. Constructie monumentala de influenta clasica, biserica este compusa din patru incaperi boltite: pridvor, pronaos, naos si altar. In partea de nord a pronaosului se afla mormantul vornicului Alecu Sturza-Miclausanu, cu un epitaf scris de Costache Negruzzi si un portret al vornicului. In naos este o cruce de argint, in care sunt pastrate fragmente din moastele a 14 sfinti, precum si un fragment din lemnul Sfintei Cruci pe care a fost rastignit Isus Hristos.

 

Castelul Miclauseni, monument istoric de arta gotica, a fost construit in perioada 1880-1904, de catre George A. Sturza si sotia sa, Maria (nascuta Ghica). Decoratiile exterioare reiau detalii din stema Sturzestilor, la care se adauga emblema castelanului George A. Sturza, inspirata din icoana Sfantului Gheorghe. In castel era o biblioteca remarcabila, de aproximativ 60.000 de volume, printre care multe editii princeps sau foarte rare. Majoritatea cartilor, colectiilor si toate bunurile de valoare au fost furate in anii 1944-1945, cand, din cauza operatiunilor militare din apropiere, castelul a fost abandonat. Din anul 1960 in castel a functionat caminul-scoala pentru copiii cu deficiente mintale. De atunci, cladirile s-au degradat continuu, cel mai mult avand de suferit castelul, prin deteriorarea picturilor, sobelor, pardoselii, tamplariei, a mansardei si acoperisului. Lucrari de restaurare au avut loc in perioada 2003-2004, iar ulterior o echipa de restauratori ai centrului mitropolitan "Resurrectio", din Iasi, a preluat initiativa restaurarii decoratiunilor interioare.

 

| Home | Istoric | Ce e de vazut | Timp liber | Informaţii utile | Harta site |