CENTRUL DE INFORMARE TURISTICA IASI

Piata Unirii nr.12
turism.iasi@gmail.com
Telefon: 0232-261.990
La Iasi s-a dat start ...
Prima femeie medic chirurg din Romania

Primul teatru evreiesc din Romania si din lume

Primul teatru national romanesc, Teatrul National “Vasile Alecsandri”

Prima tiparitura de pe un teritoriu romanesc

Primul muzeu memorial literar din Romania, Bojdeuca lui Ion Creanga


[afla mai multe ...]
De ultima ora ...
Iasi Official App - Evenimente, obiective turistice si culturale, baruri, restaurante


Tu ce parere ai ?
Harta orasului Iasi

Homepage Ce e de vazut Muzee Casa Muzeelor

Casa Muzeelor ::

Clădirea din strada Vasile Alecsandri nr. 6 a fost construită în anul 1896 și a avut iniţial proprietari evrei (Joseph Leff, Leon Leff, Sofia Wechsman, N.E. Eisen), fiind apoi cumpărată, în 1914, de Societatea „Viaţa românească”, condusă de Garabet Ibrăileanu şi Mihail Sadoveanu. Între anii 1920 și 1934, aici s-au desfăşurat şedinţele de redacţie ale revistei „Viața românească” (clădirea a purtat denumirea de Palatul Vieții românești).
Clădirea a adăpostit mulți ani singura tipografie a Iașilor, până ce aceasta și-a construit localul din strada Sf. Lazăr (Tipografia Dosoftei). După evacuarea imobilului tipografiei, Palatul a adăpostit, în perioada 1932-1934, diferite expoziții. A fost cumpărată în anul 1934 de Ministerul de Interne și transformată în sediu al Inspectoratului Județean al Jandarmeriei și al Chesturii de Poliție, loc al masacrului miilor de evrei în Pogromul de la Iași din iunie 1941.
După venirea comuniștilor la putere, imobilul a fost dat în administrarea unor diverse societăți de stat (Întreprinderea poligrafică, o unitate de mică industrie, cu strunguri, menghine și alte unelte, alte birouri). După 1989, în clădire au activat felurite societăți comerciale.
Clădirea și-a recăpătat destinația din perioada 1914-1934, aceea de edificiu cultural, sub noua denumire de Casa Muzeelor, unde funcționează 4 noi muzee: Muzeul Pogromului de la Iași, Muzeul Teatrului Evreiesc în România, Muzeul Poezie(i), Muzeul Copilăriei în Comunism. De asemenea, Muzeul Literaturii Române a fost transferat de la Casa Pogor la Casa Muzeelor și a fost reorganizat într-o nouă formulă expozițională.

| Home | Istoric | Ce e de vazut | Timp liber | Informaţii utile | Harta site |