CENTRUL DE INFORMARE TURISTICA IASI

Piata Unirii nr.12
turism.iasi@gmail.com
Telefon: 0232-261.990
La Iasi s-a dat start ...
George Emil Palade, primul roman laureat al Premiului Nobel

Primul teatru national romanesc, Teatrul National “Vasile Alecsandri”

Prima femeie profesor universitar din Romania

Prima scoala medicala cu caracter universitar, din Romania, Scoala de chirurgie

Prima universitate romaneasca


[afla mai multe ...]
De ultima ora ...
Iasi Official App - Evenimente, obiective turistice si culturale, baruri, restaurante


Tu ce parere ai ?
Harta orasului Iasi

Homepage Ce e de vazut Case memoriale Bojdeuca "Ion Creanga"

Bojdeuca "Ion Creanga" ::

Adresa: strada Simion Barnutiu, nr. 4, Iasi 
Program de vizitare: marti-duminica, 10.00 - 17:00; luni inchis
Telefon: +(40)747499488
Persoană de contact: Valentin Talpalaru
Site: www.muzeulliteraturiiiasi.ro


 
 Bojdeuca "Ion Creanga" din Ticau, primul muzeu memorial literar din Romania, este unul din cele 16 obiective care compun Muzeul Literaturii Romane Iasi. Este surprinzator aspectul acestui vechi cartier al Iasului, la distanta doar de 1 kilometru de Piata Unirii (inima orasului), datorita reliefului abrupt, care iti creeaza impresia ca te afli intr-un sat departat. Aici a locuit Ion Creanga (1837-1889), cel mai mare, mai cunoscut si mai iubit povestitor roman, din anul 1872 si pana la 31 decembrie 1889. Aici s-a cunoscut si s-a imprietenit cu Mihai Eminescu, aici a scris intreaga sa opera: "Povesti, Povestiri" si "Amintiri din copilarie". Aceasta casa, numita de Ion Creanga bojdeuca, pare coborata din poveste. Firesc, ea este pastrata si azi asa cum arata in anii 1872-1889: o casa cu doua incaperi mici, cu o prispa inspre nord, unde se afla si usa de intrare si un cerdac (o logie populara) cu deschidere generoasa spre orizontul dinspre rasarit, sprijinit de dealurile Ciric si Sorogari.

 
Bojdeuca s-a deschis pentru public la 15 aprilie 1918 - fiind primul muzeu memorial literar din Romania. Casuta era insa vizitata din anul 1890, imediat dupa moartea scriitorului, de grupuri de elevi, studenti, profesori si ziaristi.
 

In perioada 1984-1989, la Bojdeuca "Ion Creanga" au avut loc lucrari complexe de consolidare a terenului, de amenajare a unui amfiteatru in aer liber, cu 250 de locuri, de construire a unei cladiri, special gandita pentru a adaposti expozitia documentara "Viata si opera lui Creanga" si Biblioteca Bojdeucii, spatii de serviciu, depozit, camera pentru supraveghetoare. Lucrarile de restaurare si reorganizare a muzeului Bojdeuca "Ion Creanga" au avut in vedere pastrarea autenticitatii casei. In interior sunt expuse (in cele doua incaperi si in cerdac) numai obiectele originale care au apartinut povestitorului sau familiei sale.
 

In cladirea noua, inaugurata la 11 iunie 1989, sunt expuse : carti, fotografii si documente, care ilustreaza viata lui Ion Creanga - scolar, preot si invatator, activitatea de scriitor - "Bucoavna"- unul din primele abecedare; fotografia originala a scriitorului; carti care au apartinut "seminaristului" Ion Creanga; manualele didactice originale, alcatuite de Ion Creanga; colectia revistei "Convorbiri literare", 1867-1889, in care Ion Creanga si-a publicat opera; colectia de documente originale de la stramosii scriitorului; colectia de documente originale ale tatalui lui Mihai Eminescu; publicatii, reviste, editii care prezinta viata si opera lui Ion Creanga.

 Bojdeuca "Ion Creanga" organizeaza anual 4 sarbatori devenite traditionale: 2 ianuarie - ziua inmormantarii scriitorului; 1 martie - ziua de nastere a lui Ion Creanga; 14-15 aprilie - Zilele Bojdeucii - aniversarea inaugurarii primului muzeu memorial literar din Romania; 31 decembrie - ziua mortii scriitorului - "Colinde la Bojdeuca".
 
Bojdeuca "Ion Creanga" este cel mai vizitat muzeu din Iasi, fiind administrat de doi profesori de limba si literatura romana (unul este membru al Uniunii Scriitorilor, cercetator al operei lui Ion Creanga), trei supraveghetoare si o casiera. Bojdeuca "Ion Creanga" este un simbol, pentru ca ea se identifica adesea cu oglinda autentica a valorilor specifice romanesti, traditionale. Ea ofera posibilitatea cunoasterii unui interior romanesc autentic in care a trait scriitorul de exceptie, care a fost Ion Creanga, identificat cu "poporul roman insusi surprins intr-un moment de geniala expansiune" (conf. G. Calinescu).

Din luna decembrie 2015, Ion Creanga isi intampina vizitatorii sub forma unei holograme.
Imaginea marelui scriitor este întruchipată de actorul de teatru şi film Teodor Corban, finalist în cursa pentru „Ursul de argint" din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, pentru interpretarea din filmul „Aferim!".

Prețuri si taxe:

Preț întreg: 3 lei

Grupuri de peste 12 persoane de studenţi şi pensionari: 2 lei

Elevi (individual şi în grupuri - legitimaţi cu carnetul de elev): 1 leu

Gratuităţi: preşcolari, veterani de război, persoane cu handicap şi însoţitorii lor, copii din casele de asistenţă socială, lucrători actuali şi pensionari din reţeaua muzeală naţională, membrii Uniunii Scriitorilor, persoanele prevăzute în contractele de colaborare încheiate între Muzeul Literaturii Române Iaşi şi alte instituţii sau societăţi comerciale.

Fotografierea şi filmarea în interes personal sunt permise numai în spaţiile extramuzeale.

Pentru fotografieri şi filmări interioare se va solicita acordul direcţiunii M.L.R. (prin serviciul secretariat de la Muzeul "V. Pogor"):

taxă filmare : 25 lei/30 minute

taxă foto : 10 lei/aparat

taxă foto/filmare ce necesită racordare la sursa de energie electrică : 100 lei/oră


Cum puteti ajunge:

Pentru a vizita acest obiectiv, puteti consulta: planificarea mijloacelor de transport din Iasi http://www.ratp-iasi.ro/planif10.pdf si harta traseelor acestora. 

| Home | Istoric | Ce e de vazut | Timp liber | Informaţii utile | Harta site |