Manastirea Galata

Manastirea Galata

Hram: Inaltarea Domnului (la 40 de zile dupa Sfintele Pasti)

Program de vizitare: zilnic, intre orele 07.00-12.00, 13.00-16.00

 

Situata pe una dintre cele sapte coline ale Iasului, Manastirea Galata a fost construita in perioada 1577-1584, la initiativa domnitorului Petru Schiopul.

Ca plan si aspect exterior, ansamblul a pastrat elementele traditionale ale arhitecturii moldovenesti, biserica zidita in anul 1583 fiind prima dintr-o serie de monumente care imbina stilurile arhitectonice din toate cele trei tari romane. Braul median, element caracteristic arhitecturii ecleziastice din Tara Romaneasca, imparte fatadele bisericii in doua registre inegale. Registrul inferior este decorat cu firide inalte, carora le corespund unele mai scunde, in registrul superior. Turla pronaosului este ridicata pe o succesiune de trei registre de elemente de sustinere, caracteristica inregistrata pentru prima oara in arhitectura moldoveneasca. De asemenea, tot pentru prima data in Moldova, naosul este despartit de gropnita, prin stalpi cu arcade.
In incinta manastirii, a fost pastrat palatul construit de Petru Schiopul, care se mentine in stare buna in urma renovarii.

In perioada 1923-1944, la Galata a functionat penitenciarul, timp in care constructia a suferit numeroase transformari si degradari.


Cum puteti ajunge:
Pentru a vizita acest obiectiv, puteti consulta: planificarea mijloacelor de transport din Iasi http://www.ratp-iasi.ro/planif10.pdf si harta traseelor acestora.

Abonează-te la newsletter

Primește pe e-mail informații despre evenimente, noutăți locale și multe altele.