Casa Memoriala „Mihail Sadoveanu”

Casa Memoriala „Mihail Sadoveanu”

Program: Marti – Duminica: 10-17; Luni inchis
Telefon: 0747499408

Cladirea din dealul Copoului a apartinut istoricului M. Kogalniceanu. Intamplarea a vrut ca Mihail Sadoveanu sa intre in noua sa casa de la Copou in 1919, intr-un moment cand George Enescu era pe punctul de a renunta la o resedinta, care ii devenise draga si in care compusese si cantase timp de trei ani, cand se stabilise momentan in Iasi, in urma Primului Razboi Mondial.

In 1947, Mihail Sadoveanu a donat domeniul in favoarea Institutului de Agronomie din Iasi. Castelul cu turn cunoaste acum o noua etapa a istoriei sale. In prima duminica a lunii mai, cand arborii si arbustii din curte infloresc, aici se organizeaza traditionala „Sarbatoare a liliacului”.

 

La 6 noiembrie 1980, casa din Copou a fost inaugurata ca Muzeu Memorial „Mihail Sadoveanu”. Au fost prezenti la festivitate: fiica scriitorului, Profira Sadoveanu, sotia sa, Valeria Sadoveanu, I.P.S. Teoctist, Mitropolitul Moldovei si Sucevei, scriitori, oameni de cultura, oficialitati din Iasi, un numeros public. Gazde au fost muzeografii Muzeului Literaturii Romane din Iasi, cei care, prin efort si perseverenta, au conferit cladirii destinatia si aspectul actual. Ansamblul sculptural (autor Dan Covataru) din gradina muzeului pastreaza, cu piosenie, urna funerara cu ramasitele pamantesti ale Valeriei Sadoveanu. Dorinta scriitorului, de a-si afla odihna vesnica in acest loc, nu s-a materializat inca. Reamintim cuvintele sale, rostite la 6 februarie 1938, cu ocazia acordarii, de catre Universitatea ieseana, a titlului de „doctor honoris causa” : „Oriunde m-ar purta valurile vietii, dumneavoastra stiti ca ma intorc aici, asa cum albina, dupa ce exploreaza campia si cerul, se intoarce la roiul sau, fara de care nu poate trai. Nadajduiesc ca si popasul meu din urma, cel definitiv, tot aici va fi. Doresc ca acest popas sa fie cat mai intarziat, surprizele existentei si fragilitatea fiintei noastre l-ar putea face, insa, si foarte apropiat”.

Preț intare si taxe:

Preț intreg: 3 lei

Grupuri de peste 12 persoane de studenţi şi pensionari: 2 lei

Elevi (individual şi in grupuri – legitimaţi cu carnetul de elev): 1 leu

Gratuităţi: preşcolari, veterani de război, persoane cu handicap şi insoţitorii lor, copii din casele de asistenţă socială, lucrători actuali şi pensionari din reţeaua muzeală naţională, membrii Uniunii Scriitorilor, persoanele prevăzute in contractele de colaborare incheiate intre Muzeul Literaturii Romane Iaşi şi alte instituţii sau societăţi comerciale.

Fotografierea şi filmarea ?n interes personal sunt permise numai in spaţiile extramuzeale.

Pentru fotografieri şi filmări interioare se va solicita acordul direcţiunii M.L.R. (prin serviciul secretariat de la Muzeul „V. Pogor”):

taxă filmare : 25 lei/30 minute

taxă foto : 10 lei/aparat

taxă foto/filmare ce necesită racordare la sursa de energie electrică : 100 lei/oră

Cum puteti ajunge:
Pentru a vizita acest obiectiv, puteti consulta: planificarea mijloacelor de transport din Iasi  http://www.ratpiasi.ro/planif10.pdf si harta traseelor acestora.

Abonează-te la newsletter

Primește pe e-mail informații despre evenimente, noutăți locale și multe altele.