Muzeul „Ion Creangă” Iași – Bojdeuca

Muzeul „Ion Creangă” Iași – Bojdeuca

Această casă, alcătuită din două odăi, l-a găzduit pe Ion Creangă (1837-1889) din vara anului 1872, când a fost răspopit și nevoit să părăsească locuința din incinta Mănăstirii Golia, până la moarte. Humuleșteanul s-a mutat aici, în camera din dreapta, având-o ca vecină pe Ecaterina Vartic, cea care avea să-l îngrijească tot restul vieții. Poveștile și Amintirile din copilărie au fost scrise în căsuța botezată de scriitor bojdeucă. În vara și toamna anului 1876, a locuit aici și Mihai Eminescu, găzduit de bunul său prieten Ion Creangă.
Cel mai vizitat muzeu din Iași, Bojdeuca „Ion Creangă” păstrează o parte din obiectele scriitorului, precum călimara de scris cu ștergătorul de penițe, sfeșnice, o cutie de epocă cu însemnul apartenenței pe ea, vase, tablouri, o icoană adusă din casa bunicului său, David Creangă, de la Pipirig, cărți și manuale de școală ale autorului, fotografii și altele, anual trecându-i pragul peste 50.000 de vizitatori.
Complexul cultural-muzeal „Ion Creangă”, organizat în clădirea anexă și inaugurat la 11 iunie 1989, adăpostește biblioteca, fondul documentar și o sală pentru expoziții temporare. În fața noii clădiri a fost construit un amfiteatru în aer liber, destinat spectacolelor pentru copii.
Bojdeuca s-a deschis pentru public la 15 aprilie 1918 – fiind primul muzeu memorial literar din Romania. Casuta era insa vizitata din anul 1890, imediat dupa moartea scriitorului, de grupuri de elevi, studenti, profesori si ziaristi.

 

In perioada 1984-1989, la Bojdeuca „Ion Creanga” au avut loc lucrari complexe de consolidare a terenului, de amenajare a unui amfiteatru in aer liber, cu 250 de locuri, de construire a unei cladiri, special gandita pentru a adaposti expozitia documentara „Viata si opera lui Creanga” si Biblioteca Bojdeucii, spatii de serviciu, depozit, camera pentru supraveghetoare. Lucrarile de restaurare si reorganizare a muzeului Bojdeuca „Ion Creanga” au avut in vedere pastrarea autenticitatii casei. In interior sunt expuse (in cele doua incaperi si in cerdac) numai obiectele originale care au apartinut povestitorului sau familiei sale.
In cladirea noua, inaugurata la 11 iunie 1989, sunt expuse : carti, fotografii si documente, care ilustreaza viata lui Ion Creanga – scolar, preot si invatator, activitatea de scriitor – „Bucoavna”- unul din primele abecedare; fotografia originala a scriitorului; carti care au apartinut „seminaristului” Ion Creanga; manualele didactice originale, alcatuite de Ion Creanga; colectia revistei „Convorbiri literare”, 1867-1889, in care Ion Creanga si-a publicat opera; colectia de documente originale de la stramosii scriitorului; colectia de documente originale ale tatalui lui Mihai Eminescu; publicatii, reviste, editii care prezinta viata si opera lui Ion Creanga.
Bojdeuca „Ion Creanga” organizeaza anual 4 sarbatori devenite traditionale: 2 ianuarie – ziua inmormantarii scriitorului; 1 martie – ziua de nastere a lui Ion Creanga; 14-15 aprilie – Zilele Bojdeucii – aniversarea inaugurarii primului muzeu memorial literar din Romania; 31 decembrie – ziua mortii scriitorului – „Colinde la Bojdeuca”.

Lucrările care au fost demarate la începutul anului 2022  includ activități de restaurare și securizare a Bojdeucii, lucrări de reabilitare și modernizare a clădirii muzeului, refacerea amfiteatrului și circulațiilor pietonale din incintă, reamenajarea spațiului verde și refacerea sistemului de iluminat, iar perioada de implementare este de 24 luni.

➡ Pentru mai multe detalii despre Muzeul „Ion Creangă”, puteți achiziționa cartea Bojdeuca „Ion Creangă”. Din istoria primului muzeu literar din România.

  • Muzeul este închis pentru restaurare

  • Strada S. Bărnuţiu nr. 4, Iaşi


Cum puteti ajunge:

Pentru a vizita acest obiectiv, puteti consulta: planificarea mijloacelor de transport din Iasi http://www.ratp-iasi.ro/planif10.pdf si harta traseelor acestora.

Abonează-te la newsletter

Primește pe e-mail informații despre evenimente, noutăți locale și multe altele.