Capsula Timpului

Capsula Timpului

Capsula Timpului este un proiect realizat cu prilejul celebrarii atestarii a 600 de ani de la Prima Atestare Documentara a municipiului Iasi.

Desi sapaturile arheologice atesta existenta asezarilor omenesti, pe actualul teritoriu al Municipiului Iasi, inca din paleolitic, prima mentiune a Iasului, intr-un document emis la curtea domnitorului Alexandru cel Bun, este datata 6 octombrie 1408.

Pe 6 octombrie 2008 intr-o capsula au fost puse la pastrare pentru posteritate elemente reprezentative ale municipiului Iasi: filme ce contin parerile unor personalitati despre Iasi si fotografii ale orasului. Aceasta a fost depusa intr-un loc special din fata Palatului Roznovanu (Primaria Iasi), la baza unui monument, Chivotul Memoriei, realizat de artistul plastic Felix Aftene. „Capsula Timpului” urmeaza sa să fie deschisa in anul 2058 de către copiii nascuti la Iasi pe data de 6 octombrie 2008.

Potrivit lui Felix Aftene, „Ovoidul din metal inoxidabil sugereaza ca forma oul primordial din care s-a nascut lumea. In interiorul lui, mesajele felurite pot fi privite ca embrionii unei noi vieti. Asa se si intampla atata vreme cat din ovoidul aflat aproape o treime deasupra solului, inconjurat de firele fragide de iarba, rasar tijele subtiri ale celor sapte sceptre, simbol ale autoritatii voievozilor, care fac trimitere elocventa si sugestiva la aniversarea de acum a Iasilor. Ornamentica lor se afla in conexiune cu elemente decorative medievale si, in chip inspirat, au ca terminatie aripile unor ingeri ca soli ai puritatii si divinitatii. Asadar, relatia dintre teluric si astral se face prin intermediul acestei forme-metafora, trecut si prezent, prezent si viitor, profan si divin, sculptura si instalatie, fragilitate si monumentalitate ca perechi existente in armonia universala. Spatiul de expunere are in vedere ideea de trinitate, asociind pe esplanada de langa Primarie, vecinatatile Mitropoliei (divinul, celestul), Teatrul (ludicul, creativul, artisticul), Primaria (chtonicul, necesitatea administrativa, eficienta). Asemenea relatie simbolica face ca perceptia ansamblului sa exprime un punct necesar de convergenta si de inscriere intr-un alt registru de lectura, unde sensurile metaforei se multiplica sugestiv. Expresia generala a imaginii are vitalitatea ideii si forta percutanta a simbolicii inspirate, in acord cu formele de expresie contemporana, unde modernitatea, simplitatea, forta de impact vizual declanseaza o veritabila participare activa a publicului in amplificarea registrului de lectura.”

Abonează-te la newsletter

Primește pe e-mail informații despre evenimente, noutăți locale și multe altele.