Casa memoriala „Mihai Codreanu”

Casa memoriala „Mihai Codreanu”

Telefon: 0232/117664; 0747 499 401
Persoana de contact: Beatrice Panţiru

Program de vizitare: 10.00-17.00, marti-duminica; luni inchis.
 
In imobilul, devenit muzeu in august 1970 si supranumit „Vila Sonet”, a locuit si a creat maestrul sonetului romanesc, Mihai Codreanu. Cladirea este situata intr-un cartier vechi al orasului, in vecinatatea unei stravechi bodegi, cu rezonante istorice, numita „Bolta Rece”, locul de intalnire a boemei iesene si mai cu seama a unor personalitati precum Eminescu, Creanga, Caragiale etc. Construita in stil romanesc-brancovenesc, dupa planul unui arhitect format la scoala „Mincu”, „Vila Sonet” va purta pentru totdeauna amprenta sonetistului, dar si a numeroaselor intalniri literare intre personalitati ale scrisului romanesc, printre care Mihail Sadoveanu, George Topirceanu, Alexandru si Ionel Teodoreanu, Otilia Cazimir s.a.
Muzeul actual este organizat intr-o maniera in care, doar in mica masura, s-ar putea vorbi de interventia tehnicilor muzeografice cunoscute, aceasta pentru a se respecta dorinta donatorului (sotia scriitorului), de a pastra imaginea casei din timpul vietii sonetistului. Astfel, expozitia permanenta, ce se desfasoara pe spatiul compus din hol si trei incaperi, marcheaza convingator principalele aspecte din viata si activitatea cunoscutului sonetist, dar mentine si atmosfera autentica a modului de organizare a caselor mici, burgheze, din Iasul primei jumatati a secolului al XX-lea. Muzeul, in organizarea sa actuala, numara 700 de obiecte expuse (unele de patrimoniu). Cladirea nu a fost modificata si nici nu a fost reparata capital.
Muzeul expune mobilier, picturi, sculpturi, fotografii, obiecte personale, fotocopii ale manuscriselor lui Mihai Codreanu, cele 6 volume de sonete şi alte poezii, publicate in anii 1901-1939, volumul cu piesa de teatru „Cyrano de Bergerac” (o comedie, publicată de scriitorul francez Edmond Rostand, in anul 1897),in traducerea lui Mihai Codreanu. Biblioteca expune diverse cărţi, printre care se remarcă „Marea Enciclopedie” (31 volume, din 1875) şi „Marele Dictionar Universal” (17 volume, publicate in 1866-1877, de Pierre Larousse). Sunt expuse cele 5 medalii, acordate de importante instituţii din Romania şi Franţa, pentru merit cultural.
Cum puteti ajunge:
Pentru a vizita acest obiectiv, puteti consulta: planificarea mijloacelor de transport din Iasi http://www.ratpiasi.ro/planif10.pdf si harta traseelor acestora.

Abonează-te la newsletter

Primește pe e-mail informații despre evenimente, noutăți locale și multe altele.