Casa memoriala „Otilia Cazimir”

Casa memoriala „Otilia Cazimir”

Program de vizitare: 10.00-17.00, marti-duminica; luni inchis;Telefon: 0747.499.402
Persoana de contact: Indira Spătaru

Versurile gravate pe o placa de marmura alba, montata pe un perete exterior al cladirii, transmit mesajul scriitoarei Otilia Cazimir, care a admirat permanent lumea cu ochii unui copil sensibil, fascinat de natura: Unde mi-e inima, florilor / Daruita-i de mult, tuturor  / Cand o fi sa ma duc, sa ma duc, /Pentru voi am sa-ntarzii din mers, / Sa mai rup, sa mai fur, sa v-aduc / Cate-un gand, cate-un vis, cate-un vers …

In cladirea construita in secolul al XIX-lea, care a devenit, din 1949, primul sediu al filialei Societatii Scriitorilor Romani, s-a deschis, in anul 1972, casa memoriala „Otilia Cazimir”, compusa dintr-un hol si doua camere. Sunt expuse obiecte de mobilier, obiecte personale, icoane, carti, manuscrise. Fotografiile cu familia si prietenii, scriitorii contemporani, cat si tablourile (pictura si grafica), semnate de Victor Mihailescu Craiu, N. Ciochina, Constantin Nicolae, George Topirceanu, Th. Cheveresanu, Rezus (portrete ale Otiliei Cazimir, flori, reprezentari ale casei in care a locuit, incepand din anul 1898 pana in 1967), ilustratiile pentru romanul „A murit Luchi …” , realizate de Mihailescu Adriana, recreeaza atmosfera unei locuinte modeste. Sunt expuse editiile princeps ale operelor originale ale scriitoarei („Versuri”, „Scrieri in proza”, „Baba Iarna intra-n sat”, „Jucarii”, „A murit Luchi …”, „Prietenii mei scriitori”), alaturi de carnetul de membru al Uniunii Scriitorilor (1949). Otilia Cazimir a tradus din literatura engleza, franceza si rusa, iar in perioada 1937 – 1947 a fost director al Inspectiei Teatrelor din Moldova.

Preț intare si taxe:

Preț intreg: 3 lei

Grupuri de peste 12 persoane de studenţi şi pensionari: 2 lei

Elevi: (individual şi in grupuri – legitimaţi cu carnetul de elev): 1 leu

Gratuităţi: preşcolari, veterani de război, persoane cu handicap şi insoţitorii lor, copii din casele de asistenţă socială, lucrători actuali şi pensionari din reţeaua muzeală naţională, membrii Uniunii Scriitorilor, persoanele prevăzute in contractele de colaborare incheiate intre Muzeul Literaturii Romane Iaşi şi alte instituţii sau societăţi comerciale.

Fotografierea şi filmarea in interes personal sunt permise numai in spaţiile extramuzeale.

Pentru fotografieri şi filmări interioare se va solicita acordul direcţiunii M.L.R. (prin serviciul secretariat de la Muzeul „V. Pogor”):

taxă filmare : 25 lei/30 minute

taxă foto : 10 lei/aparat

taxă foto/filmare ce necesită racordare la sursa de energie electrică : 100 lei/oră

Cum puteti ajunge:
Pentru a vizita acest obiectiv, puteti consulta: planificarea mijloacelor de transport din Iasi http://www.ratp-iasi.ro/planif10.pdf si harta traseelor acestora.

Abonează-te la newsletter

Primește pe e-mail informații despre evenimente, noutăți locale și multe altele.