Casa Muzeelor

Casa Muzeelor

Clădirea din strada Vasile Alecsandri nr. 6 a fost construită în anul 1896 și a avut iniţial proprietari evrei (Joseph Leff, Leon Leff, Sofia Wechsman, N.E. Eisen), fiind apoi cumpărată, în 1914, de Societatea „Viaţa românească”, condusă de Garabet Ibrăileanu şi Mihail Sadoveanu. Între anii 1920 și 1934, aici s-au desfăşurat şedinţele de redacţie ale revistei „Viața românească” (clădirea a purtat denumirea de Palatul Vieții românești).
Clădirea a adăpostit mulți ani singura tipografie a Iașilor, până ce aceasta și-a construit localul din strada Sf. Lazăr (Tipografia Dosoftei). După evacuarea imobilului tipografiei, Palatul a adăpostit, în perioada 1932-1934, diferite expoziții. A fost cumpărată în anul 1934 de Ministerul de Interne și transformată în sediu al Inspectoratului Județean al Jandarmeriei și al Chesturii de Poliție, loc al masacrului miilor de evrei în Pogromul de la Iași din iunie 1941.
După venirea comuniștilor la putere, imobilul a fost dat în administrarea unor diverse societăți de stat (Întreprinderea poligrafică, o unitate de mică industrie, cu strunguri, menghine și alte unelte, alte birouri). După 1989, în clădire au activat felurite societăți comerciale.
Clădirea și-a recăpătat destinația din perioada 1914-1934, aceea de edificiu cultural, sub noua denumire de Casa Muzeelor, unde funcționează 4 noi muzee: Muzeul Pogromului de la Iași, Muzeul Teatrului Evreiesc în România, Muzeul Poezie(i), Muzeul Copilăriei în Comunism. De asemenea, Muzeul Literaturii Române a fost transferat de la Casa Pogor la Casa Muzeelor și a fost reorganizat într-o nouă formulă expozițională.
Iași, str. V. Alecsandri nr. 6, 700054
0232.410.340, 0747.499.400
0232.213.210
muzeul.literaturii@gmail.com
Program vizitare:
  • Marţi – Duminică: 10:00-17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare); Luni: închis

    TARIFE/TICKETS

    Expoziție permanentă

    Lei10persoană

    Bilet unic Casa Muzeelor

    lei30persoană

    • Include intrare la toate cele 5 muzee componente: Muzeul Literaturii Române, Muzeul Poezie(i), Muzeul Teatrului Evreiesc în România, Muzeul Copilăriei în Comunism, Muzeul Pogromului de la Iași

    • Biletul este valabil în ziua achiziției.

    Ghidaj

    lei20persoană

    • pentru expozițiile permanente și temporare în limba română, individual sau grupuri mai mici de 9 persoane

    Ghidaj

    lei60persoană

    • pentru expozițiile permanente și temporare, individual sau grupuri mai mici de 9 persoane, într-o limbă străină (engleză, franceză, italiană), în baza unei programări anterioare

    Elevi / Studenți

    lei2persoană

    • legitimaţi cu carnetul de elev / student, individual sau în grup

    NU PLĂTESC INTRAREA

    lei0

    • preşcolarii, persoanele cu dizabilități şi însoţitorii acestora, copiii din casele de asistenţă socială, angajaţii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeală naţională, partenerii implicați în proiectele și programele culturale organizate de Muzeul Național al Literaturii Române Iași, salariații din aparatul propriu al Consiliului Județean Iași și membrii de familie ai acestora (soț/soție și rude până la gradul 3 inclusiv), ghizii de turism acreditați care însoțesc grupurile de turiști, membrii delegațiilor oficiale și alte categorii de delegații cu caracter cultural, copiii cu vârsta de pană la 18 ani în ziua de 1 iunie (Ziua Internațională a Copilului), toate categoriile de vizitatori în ziua de 1 Decembrie (Ziua Internațională a României), posesorii de carduri ICOM (International Council of Museum).

    • Vizitarea muzeelor aflate în administrarea Muzeului Național al Literaturii Române Iași este gratuită în prima săptămână din lună, într-o zi lucrătoare, ce va fi anunțată pe site-ul instituției. 

     

     

Abonează-te la newsletter

Primește pe e-mail informații despre evenimente, noutăți locale și multe altele.