Monumentul Marii Unirii din 1918

Monumentul Marii Unirii din 1918

Monumentul Marii Unirii din 1918 – Str. Universitatii, nr. 16, in fata Univ. de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa”

 

Monumentul actual este o copie a monumentului initial, realizat de Olga I. Sturza (1927), inaugurat in prezenta familiei regale. Amplasat in fata Fundatiei Ferdinand I ( actuala Biblioteca Centrala Universitara „Mihai Eminescu” ), monumentul a disparut in 1947, fiind inlocuit de monumentul dedicat lui Mihai Eminescu (dislocat de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” ).

Inaugurat la 1 decembrie 1999, noul monument al Marii Uniri a fost sculptat in marmura, de Constantin Crenganis. Monumentul este un grup statuar, reprezentand tarile romane. Pe soclu, sunt gravate cateva fraze, „mesaje” istorice, prin care personalitati din istoria Romaniei amintesc semnificatiile profunde ale unirii Principatelor Romane cu Transilvania. Unul dintre aceste „mesaje”, transmis de Alexandru Ioan Cuza posteritatii, este remarcabil: „Unirea coroanelor lui Stefan si Mihai este triumful unui principiu mare, ce viaza cu tarie in inimile romanesti”. (1859).

Cum puteti ajunge:

Pentru a vizita acest obiectiv, puteti consulta: planificarea mijloacelor de transport din Iasi http://www.ratpiasi.ro/planif10.pdf si harta traseelor acestora.

Abonează-te la newsletter

Primește pe e-mail informații despre evenimente, noutăți locale și multe altele.