Muzeul de Istorie Naturala

Muzeul de Istorie Naturala

Telefon: 0232/201339

Inchis pentru renovare

Muzeul de Istorie Naturala din Iasi a fost infiintat la data de 4 februarie 1834, din initiativa unui grup restrans de membri ai Societatii de Medici si Naturalisti din Iasi, in frunte cu Iacob Cihac, Gheorghe Asachi, Mihail Zotta, Constantin Sturza si Costachi Negri. Este primul muzeu de acest gen, infiintat in Principatele Romane si, ca institutie culturala, avea drept scop sa prezinte publicului din Iasi „bogatiile pamantene si subpamantene ale Moldovei, precum si curiozitati din alte parti ale lumii”.

In anul 1840, s-a cumparat pentru Muzeu casa vornicului Costachi Sturza, de pe ulita Hagioaiei, azi Bulevardul Independentei, cladire in care isi desfasoara activitatea si in prezent.

Muzeul pastreaza in colectiile sale piese donate, la inceputul secolului al XIX-lea, de catre urmatorii: mitropolitul Veniamin Costachi (oase de mamut si rinocer paros, care erau montate drept contra-greutate, la cumpana unei fantani din Rasca, tinutul Falticenilor); domnitorul Mihail Sturza (elefantul indian, Gaba, achizitionat contra sumei de 135 de galbeni); Iacob Cihac, aga Alecu Bals, Gheorghe Asachi si altii.

Cabinetul de Istorie Naturala a devenit cunoscut marelui public si prin faptul ca, in una din salile lui, deputatii din Partida Nationala, in noaptea de 3/15 ianuarie 1859, au hotarat candidatura colonelului Alexandru Ioan Cuza la domnia Moldovei. Cea mai completa relatare a evenimentului a lasat-o Vasile Alecsandri, intr-o scrisoare catre fratele sau, Iancu Alecsandri, in care subliniaza, printre altele, ca „noua, celor adunati aici, ni se dadu numele de Gruparea de la elefant„.

Chiar de la infiintare, Muzeul a jucat un rol didactic extrem de important, deoarece colectiile sale erau folosite ca material didactic la lectiile de istorie naturala de la Academia Mihaileana. Incepand cu data de 11 martie 1834, dr. Iacob Cihac a sustinut in cadrul Muzeului conferinte publice, tiparite in anul 1837, in primul Manual de istorie naturala in limba romana, editat la Institutul Albinei din Iasi. Acest manual, impreuna cu alte tiparituri ulterioare, a contribuit la formarea terminologiei biologice in limba romana. Tot din aceasta perioada dateaza primul „herbar” al Muzeului, constituit dintr-o colectie de 2.844 de plante, adunate in anul 1835, de botanistul Iulius Edel si farmacistul Iosef Szabo, pe parcursul unei expeditii in zona Moldovei. In curtea muzeului exista un impresionant arbore exotic plantat in anul 1957 (denumit si „arborele sfant al pagodelor”), ginkgo biloba, cat si doi stejari seculari, plantati in anul 1872.

In 1840, momentul mutarii in cladirea actuala, patrimoniul muzeal consta in: 1.500 minerale, 2.844 de plante, 3.000 de moluste si insecte, 795 vertebrate, 92 schetele. In anul 2000, inventarul Muzeului numara peste 350.000 piese, dintre care 3.500 piese de patrimoniu.

 Din anul 2008, muzeul detine un nou exponat (realizat artificial), Tyrannosaurus Rex , o premiera in Romania.

Colectiile Muzeului numara peste 300.000 exemplare, cele mai valoroase fiind colectiile de insecte, moluste, amfibieni, reptile, pasari, minerale si plante.

Cum puteti ajunge:

Pentru a vizita acest obiectiv, puteti consulta: planificarea mijloacelor de transport din Iasi http://www.ratp-iasi.ro/planif10.pdf si harta traseelor acestora.

Abonează-te la newsletter

Primește pe e-mail informații despre evenimente, noutăți locale și multe altele.