Muzeul Poni-Cernatescu

Muzeul Poni-Cernatescu

In casa, construită in 1839, de catre mitropolitul Veniamin Costachi si care a gazduit in 1918 colectiile Bibliotecii Academiei Romane, se afla astazi Muzeul Poni-Cernatescu. Aici au locuit din 1880 savantul Petru Poni si familia sa, iar, mai tarziu, academicianul Radu Cernatescu. Parcul casei si foisorul, numit si „chioscul poeziei” (obiectiv reconstruit in anul 1995), unde citeau versuri Mihai Eminescu, Veronica Micle, Matilda Cugler-Poni, confera un farmec aparte cladirii. Expozitia este amenajata in sase camere, dintre care cinci sunt organizate in stil memorial: holul de primire, biblioteca, sufrageria, camera „Radu Cernatescu” si camera „Matilda Cugler-Poni”, iar a sasea camera este rezervata personalitatilor iesene din domeniul chimiei. Sufrageria, folosita ca salon literar, unde erau nelipsiti ca oaspeti Mihai Eminescu, Veronica Micle, Ion Creanga s.a., conserva mobilier, reproduceri de arta, fotografii si obiecte de arta decorativa. Biblioteca detine? importante materiale documentare – peste 1.100 volume de specialitate si beletristica, inclusiv lucrari remarcabile, ilustrand contributia familiei Poni la dezvoltarea cercetarii stiintifice in domeniul chimiei si fizicii : „Cursul de chimie elementara” (1869, tipografia „D. Gheorghiu” din Iasi), cat si „Notiuni de fizica pentru uzul claselor inferioare de licee” (1874), dovada a primelor manuale de specialitate destinate invatamantului mediu din Romania. Rezultatele cercetarilor in domeniul mineralelor sunt prezentate in manuscrisul „Etudes sur des mineraux roumains”, din anul 1900.

Recunoasterea pe plan european a personalitatii stiintifice a lui Petru Poni este ilustrata, printr-o serie de exponate, intre care se disting: diploma de membru al Ordinului Francez „Legiunea de Onoare” (1902), Ordinul „Franz Joseph”, gradul Marea Cruce (1903) si Ordinul „Steaua Romaniei” (1905). Camera destinata academicianului Radu Cernatescu expune piese de mobilier, fotografii, tablouri si carti de specialitate, care aduc in prim plan personalitatea stiintifica a regretatului chimist.

In camera consacrata Matildei Cugler-Poni, sotia savantului Petru Poni, este expus volumul intitulat „Poesii”, aparut la Editura Literara a Casei Scoalelor, in anul 1927. Tot in aceasta camera este conservata copia documentului privind innobilarea familiei Cugler, de catre imparateasa Maria Tereza, in anul 1774. Nu lipsesc obiectele de arta decorativă, care au apartinut poetei, intre acestea distingandu-se: o caseta argintata pentru bijuterii, un lornion de sidef, o piesa de lac japonez, pentru birou s.a. Camera Personalitatilor Iesene din domeniul chimiei expune importante documente, carti de specialitate, diplome, fotografii si obiecte personale, ce au apartinut unor renumiti profesori : Nicolae Costachescu, Anastasie Obregia, Constantin V. Gheorghiu, Ilie Matei, Gheorghe Alexa, Mihai Dima, Ion Zugravescu. Muzeul are privilegiul de a oferi publicului prima teza de doctorat in domeniul chimiei, din Romania, intitulata „Gazurile cuprinse in sare si-n vulcanii de glod din Romania”, sustinuta la Facultatea de Stiinte din Iasi, de catre Nicolae Costachescu, in anul 1905.

MUZEUL „PONI-CERNATESCU”, Iasi, Str. Mihail Kogălniceanu Nr. 7 B, tel. 0232 267759, program vizitare marți – sâmbătă 10.00-17.00 (duminică și luni – închis)

BILET ÎNTREG  12 LEI / PERSOANĂ ADULTĂ
BILET REDUS 50%  6 LEI
BILET REDUS 75%  3 LEI

Telefon: 0232/267.759

BILET ÎNTREG  12 LEI / PERSOANĂ ADULTĂ
BILET REDUS 50%  6 LEI
BILET REDUS 75%  3 LEI

Cum puteti ajunge:

Pentru a vizita acest obiectiv, puteti consulta: planificarea mijloacelor de transport din Iasi http://www.ratp-iasi.ro/planif10.pdf si harta traseelor acestora.

Abonează-te la newsletter

Primește pe e-mail informații despre evenimente, noutăți locale și multe altele.