Telefon: 0232/201102/2451
Email: muzeul@uaic.ro
Program:
Toate categoriile de vizitatori beneficiaza de acces gratuit, dupa urmatorul program: Marti : Vineri: 09-16
Sambata : Duminica: 10-15
Scurt istoric:
Muzeul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a fost conceput prin raportare la o dubla traditie. Prima dintre acestea se refera la initiativa savantului Orest Tafrali, privind constituirea Muzeului de Antichitati, inaugurat in anul 1916. Acesta a asigurat conservarea obiectelor istorice detinute de Universitatea din Iaşi, devenind totodata un spatiu destinat cursurilor practice.
A doua traditie dateaza dintr-o perioada mai recenta. In 1960, la Centenarul Universitatii, a fost organizata o expozitie in „Palatul Vechi”, iar in 1985, cand s-au implinit 125 de ani de la fondarea primei institutii moderne de invatamant superior din tara, a fost deschis un mic muzeu in spatiul Rectoratului. Menirea acestuia era sa conserve principalele piese cu valoare simbolica pentru istoria institutiei.
Actualul muzeu al Universitatii „Alexandru I. Cuza” valorifica, in cadrul Muzeului Civilizației Cucuteni, obiecte descoperite in cercetarile arheologice, dar si materiale reprezentative pentru istoria vietii universitare, in cadrul Muzeului Academic.
Prezentare:
Muzeul Civilizatiei Cucuteni– contine unele dintre cele mai valoroase piese descoperite in urma mai multor campanii arheologice, la care se adauga exponate provenind din Colectia „Fundatia Cucuteni pentru Mileniul III”. Spatiul dedicat acestei vechi civilizatii este amenajat intr-o maniera moderna, astfel incat imaginile care reproduc scene din viata cotidiana sunt ilustrate cu ajutorul unor exponate originale. In camera centrala, oaspetii sunt transpuşi in intimitatea domeniului fascinant al cercetarilor arheologice, prin intermediul unei reconstituiri de amploare, care reda diversele stadii ale explorarii, de la investigatia pe teren, pana la restaurarea pieselor prelevate in urma sapaturilor. Un loc special este rezervat tuturor creatiilor apartinand oamenilor din trecut, organizarea perimetrului expozitional fiind realizata in raport de specificul acestor manifestari. Astfel, in sala artelor, pot fi admirate celebrele vase cu motivul spiralei, pictate in roşu, negru şi alb, apoi urmeaza sala ocupatiilor, unde a fost amenajata o locuinta caracteristica epocii, cu diverse unelte şi arme. Circuitul se incheie in sala tezaurului, care gazduieşte exponate cu o valoare inestimabila, precum podoabe şi obiecte de cult. In acest ultim spatiu s-a urmarit crearea unei atmosfere speciale, prin relieful meandric al peretilor de lut şi tavanul care reproduce cerul instelat, sub care şi-au dezvoltat civilizatia, acum 7.000 de ani, locuitorii acestei parti a Europei. Modul original de organizare a spatiului este completat printr-un bogat material ilustrativ, de factura audio-video, constand in prezentarea rezultatelor cercetarilor arheologice, in special a celor experimentale, astfel incat intregul ansamblu ajunge sa reconstituie, intr-o maniera autentica, un fragment din civilizatia de odinioara.
Muzeul Academic– detine un spatiu adecvat, organizat atat dupa criterii tematice, cat şi prin raportare la diversele etape istorice, prin care a trecut invatamantul superior ieşean. Astfel a fost posibila amenajarea unei replici a cabinetului rectoral, unde, pe langa piesele de mobilier, pot fi admirate cateva dintre simbolurile Universitatii, precum ciocanul şi mistria, folosite la data de 23 mai 1893, la solemnitatea aşezarii pietrei fundamentale a palatului universitar din Copou, primele decoratii şi diverse sigilii. Un spatiu consistent este alocat evolutiei istorice a institutiei, fiind marcate, cu ajutorul unor exponate reprezentative (steagurile primelor facultati, portrete ale unor personalitati, documente oficiale, medalii, fotografii, publicatii), momentul inaugural şi aniversarile din 1910/1911, 1960, 1985 şi 2010. Cea mai mare parte a spatiului este dedicata evolutiei disciplinelor academice, urmarindu-se ilustrarea realizarilor in planul cunoaşterii şi parcursul ştiintific al personalitatilor emblematice.Diversele laboratoare, Muzeul de Istorie Naturala, Gradina Botanica şi Biblioteca Centrala Universitara beneficiaza de o expunere adecvata, fiind marcata importanta, in planul cercetarii, a fiecareia dintre aceste componente ale spatiului academic. Un loc aparte este rezervat celor care, de-a lungul timpului, au fost studenti ai acestei universitati, aceştia fiind prezentati, atat din perspectiva activitatilor circumscrise formarii academice, cat şi prin manifestarile care au excedat cadrul formal. De asemenea, relatiile internationale ale celei mai vechi institutii romaneşti de invatamant superior sunt evocate intr-un cadru distinct. Pe langa elementele de mobilier, menite sa creeze o ambianta academica, atmosfera este intretinuta, din punct de vedere audio-vizual, de filme care expun, in limbile romana şi engleza, istoria institutiei.
Cum puteti ajunge:
Pentru a vizita acest obiectiv, puteti consulta:planificarea mijloacelor de transport din Iasi http://www.ratp-iasi.ro/planif10.pdf si harta traseelor acestora.
Primește pe e-mail informații despre evenimente, noutăți locale și multe altele.