Universitatea „Al.I.Cuza”

Universitatea „Al.I.Cuza”

Telefon: +40 (232) 201000

Prima universitate din tara a fost infiintata in anul 1860 la Iasi, la initiativa domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cu sprijinul lui Mihail Kogalniceanu. Sediul actual a fost inaugurat la 21 octombrie 1897, in prezenta Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta. Cladirea este o imbinare a stilurilor clasic si baroc, cu o intrare monumentala spre „Sala Pasilor Pierduti”, decorata cu picturi ample, in stil suprarealist, cu profunde semnificatii spirituale, semnate de catre Sabin Balasa.

Infiintarea, la Iasi, a primei Universitati romanesti nu trebuie apreciata drept un simplu act reparatoriu pentru sacrificiul facut de capitala Moldovei pe altarul Unirii. Hotararea de a transforma Iasul in „scaun al stiintei, in focar al inteligentei romanesti” (Mihail Kogalniceanu) se incadra in strategia generala a constructiei culturale si politice. Disponibilitatile stiintifice si culturale ale Iasului, organizate si fructificate in cadrul structurilor moderne universitare, au avut drept misiune promovarea obiectivelor noului stat, constituind nucleul in jurul caruia au gravitat, nu numai sperantele, dar si energiile romanesti ale epocii. Universitatea din Iasi a fost primul obiectiv implinit in strategia spirituala nationala. I-au urmat Universitatea din Bucuresti si, apoi, Academia Romana.

Absolventi celebri:

Universitatea din Iasi a format savanti de prestigiu, printre care se numara: Grigore Cobalcescu, Petru Poni, Alexandru Philippide, Alexandru D. Xenopol, Dragomir Hurmuzescu, Alexandru Miller, Octav Mayer, Gheorghe Bratianu, Grigore T. Popa, Gheorghe Platon, Alexandru Zub si altii.

STATUI situate in apropierea Universitatii „Al. I. Cuza”

Alexandru D. Xenopol (1847-1920), istoric, economist, filosof, sociolog

Sculptata in bronz (autor, Constantin Baraschi), statuia a fost inaugurata in octombrie 1942, fiind amplasata initial in Piata Unirii, iar in anul 1957 a fost reamplasata in fata Universitatii „Alexandru I. Cuza”. Alexandru D. Xenopol este reprezentat intr-o postura didactic-oratorica, tinand cu ambele maini un tom, aflat pe un pupitru.

Mihail Kogalniceanu (1817-1891), istoric, scriitor, ziarist, orator, om politic

Monumentul a fost ridicat prin subscriptie publica si inaugurat in septembrie 1911, cu ocazia semicentenarului Universitatii „Alexandru I. Cuza”. Statuia de bronz (autor, Raffaello Romanelli) il reprezinta pe M. Kogalniceanu, in timpul unui discurs. Pe soclu sunt montate doua basoreliefuri, realizate de Wladimir C. Hegel, reprezentand pe fondatorii universitatii iesene (1860) si momentul votarii „Legii agrare „(1864).

Cum puteti ajunge:
Pentru a vizita acest obiectiv, puteti consulta: planificarea mijloacelor de transport din Iasi http://www.ratpiasi.ro/planif10.pdf si harta traseelor acestora.

Abonează-te la newsletter

Primește pe e-mail informații despre evenimente, noutăți locale și multe altele.