Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T.Popa”

Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T.Popa”

Tel: 0232.301.600; 0232.267.801

Cladirea centrala a actualei Universitati de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa” a fost sediul initial, unde a functionat prima universitate din Romania.

Istoricul cladirii: a fost construita in anul 1760, de Matei Cantacuzino; renovata ulterior (aspectul actual dateaza din 1848); in 1960 a devenit sediul Academiei Romanefiliala Iasi ; linga palatul construit in sec. al XVIII-lea, s-a construit alta cladire; alaturi este Institutul de Anatomie (construit in 1894 – 1900, in stil neogrec, de arhitectul Emilian Stefan, cu un fronton reprezentand o „lectie de anatomie”, realizat de sculptorul W. Hegel). Pe linga Facultatea de Medicina, fondata in 1879, aria studiilor medicale s-a extins, prin infiintarea Facultatii de Stomatologie si a Facultatii de Farmacie, intr-o cladire moderna. In fata U.M.F. „Gr.T. Popa” mai exista o parte din zidul vechiului palat, cu o bolta, numita metaforic „poarta sperantei”.

In fata Univ. de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa” poate fi admirat Monumentul Marii Unirii din 1918, inaugurat la 1 decembrie 1999.

Cum puteti ajunge:

Pentru a vizita acest obiectiv, puteti consulta: planificarea mijloacelor de transport din Iasi http://www.ratpiasi.ro/planif10.pdf si harta traseelor acestora.

Abonează-te la newsletter

Primește pe e-mail informații despre evenimente, noutăți locale și multe altele.