Adresa muzeului: comuna Mirceşti, judeţul Iaşi
Program de vizitare: Marţi – Duminică: 10-17; Luni inchis
Situata la 4 km distanta de soseaua Roman-Iasi si Roman-Suceava, casa a fost construita de poetul Vasile Alecsandri, dupa propriile planuri, in 1867 si a fost donata Academiei Romane, conform testamentului poetului. In perioada 1914-1944, inventarul cu valoare memoriala si culturala a fost accesibil publicului vizitator. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cladirea si bunurile sale au fost serios afectate, necesitand lucrari de restaurare. Abia in 1955 cladirea dobandeste statutul de institutie muzeala. In 1992 au avut loc lucrari de restaurare si reorganizare a expozitiei permanente, iar in 1993 a fost redata vizitatorilor.
Expozitia permanenta reconstituie, cronologic, etape din viata scriitorului Vasile Alecsandri si momente din activitatea sa literara. Astfel sunt prezentate: portretele parintilor si ale familiei, perioada studiilor (Iasi, Paris), debutul literar, activitatea de culegator de folclor si de dramaturg, participarea la evenimentele din 1848 si din perioada Unirii. Sufrageria este destinata prezentarii prietenilor apropiati ai poetului, personalitati marcante ale culturii romanesti: Costache Negri, Mihai Eminescu, Costache Negruzzi, Titu Maiorescu, Mihail Kogalniceanu, Ion Ghica, A. Hurmuzachi, Iacob Negruzzi, precum si sotiei si fiicei sale.
In curtea casei memoriale este un mausoleu, construit de Academia Romana, in care exista sicriul cu osemintele poetului, parintilor si sotiei sale. Stejarii si nucii seculari, plantati de poet, inca de la intrarea in gradina si tufele de liliac mai calauzesc si acum pasii vizitatorilor.
Primește pe e-mail informații despre evenimente, noutăți locale și multe altele.