Rezervația paleontologică Repedea

Rezervația paleontologică Repedea

Este amplasata in apropierea Releului de televiziune pe dealul Repedea, unde exista un afloriment si cariere de piatra, care scot la lumina roci calcaroase si gresii calcaroase fosilifere, apartinand Sarmatianului (aproximativ 10 milioane ani).

Profesorul Grigore Cobalcescu, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, a cercetat zona carierelor de piatra de la Pietrarie-Repedea, in anul 1862 si a publicat lucrarea „Calcariul de la Rapidea”, in care a descris fauna fosila descoperita in rocile respective. Aceasta lucrare stiintifica reprezinta actul de nastere al geologiei romanesti.

Dealul Repedea a constituit obiectul a numeroase studii paleontologice, lito si biostratigrafice, sedimentologice si geochimice. Fosilele si calcarele existente atesta ca pe acest teritoriu a fost fundul Marii Sarmatice. Dintre fosile, cele mai importante sunt cele de Mactra Podolica.

Dealul Repedea prezinta importanta si sub aspectul vegetatiei, faunei, morfologiei reliefului si a peisajului, datorita pozitiei sale, la limita Podisului Central Moldovenesc cu Campia Moldovei si a contactului dintre silvostepa si padure.

Din aceste motive, zona a fost declarata rezervatie naturala si protejata printr-o hotarare a Consiliului de Ministri (1955), cat si printr-o hotarare a Consiliului Judetean Iasi (1994).

Prin frumusetea peisajului, a reliefului si a naturii, Dealul Repedea a devenit punct de atractie turistica si zona de recreere pentru populatia Iasului.

Abonează-te la newsletter

Primește pe e-mail informații despre evenimente, noutăți locale și multe altele.