Biserica Armeana

Biserica Armeana

Hram: Adormirea Maicii Domnului (15 august)
Site: www.bisericaarmeanaiasi.ro

Restaurata in anul 2008, biserica este obiectul unor controverse referitor la anul de ctitorire. Conform inscriptiei gravate pe o placa de marmura, montata in 1803 pe frontispiciul portalului, cu ocazia unei restaurari, reiese ca biserica a fost construita pe locul unde se afla si astazi.

Adevarat monument istoric, biserica este marturia existentei pe aceste meleaguri a unei importante comunitati armenesti. Lacasul adaposteste o serie de pietre cu inscriptii, una dintre ele certificand inceputurile zidirii in anul 1395, „prin osteneala parintelui Iacob si a lui hagi Marcar si Grigor”. Inscriptia a fost gravata pe o piatra din zidul primei biserici si constituie cel mai vechi document scris pe piatra de atestare a edificiului armenesc.

In 1451, lacasului i-a fost daruita o Evanghelie, scrisa si ilustrata, cu circa 100 de ani mai devreme, in orasul Caffa din Crimeea.

 

Cum puteti ajunge:

Pentru a vizita acest obiectiv, puteti consulta: planificarea mijloacelor de transport din Iasi http://www.ratp-iasi.ro/planif10.pdf si harta traseelor acestora.

Abonează-te la newsletter

Primește pe e-mail informații despre evenimente, noutăți locale și multe altele.