Biserica Barboi

Biserica Barboi

Hram: Sfintii Slaviti Apostoli Petru si Pavel (29 iunie)

Program de vizitare: luni, intre orele 08.00-14.00
marti si miercuri, intre orele 08.00-20.00
joi, vineri, sambata, duminica, intre orele 08.00-13.00

Biserica Barboi a fost construita intre anii 1841-1844, de catre marele logofat Dimitrie Sturdza si sotia sa, Elencu, pe fundatia unei biserici datind din 1615. Interiorul bizantin al bisericii a fost construit din piatra si caramida. Porticul, sustinut de coloane dorice, este realizat in stil clasic, in timp ce turla prezinta elemente romanice neogotice.

Datorita formei si dimensiunilor ei, Biserica Barboi este replica moldoveneasca a unor edificii similare de pe Muntele Athos, fiind singura biserica din Iasi cu planul in cruce greaca. Biserica este pictata in intregime in interior, cu sfinti stand in picioare sau numai busturi, scene biblice, Maica Domnului cu Pruncul in brate, inconjurata de sfinti si ingeri, sfinti militari, cei patru evanghelisti.

In curtea bisericii se afla casa vechii egumenii, infiintata in 1834 de catre Mihail Sturza Voievod. In acest monument istoric a functionat primul institut din Moldova, pentru invatatura fetelor. 

Cum puteti ajunge:Pentru a vizita acest obiectiv, puteti consulta: planificarea mijloacelor de transport din Iasi http://www.ratp-iasi.ro/planif10.pdf si harta traseelor acestora.

Abonează-te la newsletter

Primește pe e-mail informații despre evenimente, noutăți locale și multe altele.