Biserica „Sf. Nicolae Domnesc”

Biserica „Sf. Nicolae Domnesc”

Hram: Sf. Ierarh Nicolae (6 decembrie) si Sfantul Stefan (27 decembrie)

Program de vizitare: zilnic, intre orele 08.00-19.00

Detalii puteti gasi pe: www.crestinortodox.ro

Biserica „Sfantul Nicolae Domnesc” este situata in zona administrativa a orasului, in partea de nord-est a vechii incinte a Curtii Domnesti.

A fost construita la porunca domnitorului Stefan cel Mare, zidirea incepand, asa cum reiese din pisanie, la 1 iunie 1491 si sfarsindu-se la 10 august 1492. Prima biserica ortodoxa, mentionata documentar, este considerata ca fiind cel mai vechi edificiu religios din Iasi, ce s-a pastrat pana astazi.

Biserica actuala este cea din 1904, ale carei lucrari de refacere au fost conduse de arhitectul Lecomte du Nouy. Acesta a cautat sa respecte atat stilul, cat si caracteristicile bisericii zidite de voievodul Stefan cel Mare. Arhitectural, este in plan triconc, cu altarul si absidele naosului semicirculare, in exterior si interior. In interior, edificiul este impartit in pronaos, naos si altar. In pronaos, in partea stanga este pictata familia regala: Carol I, Regina Elizaveta, Principele mostenitor Ferdinand, Principesa Maria (in randul de sus) si Principesa Maria, Principesa Elizaveta, Principele Carol (in randul de jos). La reconstructia bisericii, Carol I a contribuit cu bani, obiecte de cult, catapeteasma, stranele si alte odoare.

Peretii si boltile bisericii sunt zugravite in tehnica fresca, pe fond albastru, de pictorii francezi Boris Bernard, Emilie Mempiot si P. Mauretal, angajati de arhitectul Lecomte du Nouy.

Biserica „Sfantul Nicolae Domnesc” (lacas de rugaciune si Catedrala Mitropolitana in acea perioada), unde se ungeau cu Sfantul Mir domnitorii Moldovei, a avut un rol esential in conservarea si dezvoltarea limbii si culturii nationale. Mitropolitul Dosoftei a infiintat aici o tipografie, unde, in 1679, a fost tiparit „Liturghierul”. Intre 1681-1686, a fost tiparita cea mai importanta opera a sa, „Vietile Sfintilor”- traducere din limbile greaca si slava.

Cum puteti ajunge:

Pentru a vizita acest obiectiv, puteti consulta: planificarea mijloacelor de transport din Iasi http://www.ratp-iasi.r/planif10.pdf si harta traseelor acestora. 

Abonează-te la newsletter

Primește pe e-mail informații despre evenimente, noutăți locale și multe altele.