Biserica „Sf. Sava”

Biserica „Sf. Sava”

Hram: Sf. Sava (5 decembrie), Sf. Mucenic Trifon (1 februarie), Sf. Mare Mucenica Marina (17 iulie) si Adormirea Maicii Domnului – Uspenia (15 august).

Program de vizitare: marti-duminica, intre orele 08.00-16.00

Primele informatii despre aceasta biserica dateaza din 1583. Atunci, cu ajutorul domnitorului Petru Schiopul, a fost construita o biserica, pe locul cumparat de la calugarita Macrina. In 1625, boierul Enache Caragea a reconstruit Biserica „Sf. Sava”, care s-a pastrat pana in zilele noastre.

Conducatorul lucrarilor a fost Gheorghe din Constantinopol. Acesta a realizat un plan aparte al bisericii „Sf. Sava”, imprimand constructiei un caracter oriental. Biserica, avand planul in forma de nava, prezinta, pe naos si pe pronaos, doua turle poligonale, largi si joase, de aspect musulman, unice in arhitectura romaneasca. Turlele sunt impodobite cu nise scunde, limitate de doua braie.

Turnul-clopotnita, cu aspect de fortareata, a fost adaugat mai tarziu, la o data incerta. Turnul prezinta o tainita si un meterez, iar deasupra, camera clopotelor. Este impodobit cu un brau sub forma de franghie, situat la jumatatea inaltimii sale. Usa turnului, incadrata de un chenar, este de inspiratie gotica. Rama exterioara este sub forma de torsada. Deasupra usii este pisania, in limba greaca. Zidurile bisericii sunt sustinute de contraforturi de piatra masiva. Intre 1676 – 1678, in timpul domniei voievodului Antonie Russet, a fost construit un zid in jurul manastirii.

Distrusa in timp, biserica a fost restaurata in doua etape mai importante: in 1820, cand a fost complet reconstruita si in 1844, cand a fost renovata. Totusi biserica si-a pastrat caracterul original al stilului bizantin al secolului al XVII-lea, unic in arhitectura moldoveneasca.

In anul 1998 biserica a primit ca donatie fragmente din moastele Sfantului Mucenic Trifon si ale Sfintei Mucenite Macrina, reactivandu-se astfel ca loc de pelerinaj.

Cum puteti ajunge:

Pentru a vizita acest obiectiv, puteti consulta: planificarea mijloacelor de transport din Iasi http://www.ratp-iasi.ro/planif10.pdf si harta traseelor acestora.

Abonează-te la newsletter

Primește pe e-mail informații despre evenimente, noutăți locale și multe altele.