Biserica „Sf. Spiridon”

Biserica „Sf. Spiridon”

Hram: Sfantul Spiridon, facatorul de minuni (12 decembrie)

Program de vizitare: zilnic, intre orele 08.00-16.00 

Pagina web: despre Biserica „Sfantul Spiridon” Iasi 

Actuala biserica, avand o arhitectura asemanatoare bisericii Manastirii Frumoasa, a fost construita in perioada 1805-1807, pe locul alteia mai vechi, care a devenit impracticabila in urma cutremurului din 26 octombrie 1802.

Planul bisericii, pe axa longitudinala, evita diviziunea spatiului, contrar conceptiei arhitectonice a bisericii feudale romanesti, care impartea credinciosii in compartimente diferite, dupa sex si clasa sociala, in interiorul edificiului de cult. Nava dreptunghiulara, foarte spatioasa, are in partea centrala o turla, rezemata pe un sistem de patru arce cilindrice, doua foarte late si doua inguste, alipite zidurilor longitudinale. In ansamblu, edificiul imbina compozitia de tip central, cu formula spatiala dezvoltata de-a lungul axei longitudinale.

Biserica a servit ca paraclis, pentru bolnavii de la Spitalul „Sf. Spiridon”, primul spital din Moldova, construit la jumatatea sec. al XVIII-lea.

Cum puteti ajunge:

Pentru a vizita acest obiectiv, puteti consulta:  planificarea mijloacelor de transport din Iasi http://www.ratp-iasi.ro/planif10.pdf si harta traseelor acestora.

Abonează-te la newsletter

Primește pe e-mail informații despre evenimente, noutăți locale și multe altele.