Catedrala Catolica

Catedrala Catolica

Hram:Adormirea Maicii Domnului (15 august)

Program de vizitare: zilnic, intre orele 05.30-20.00

Cladirea vechii catedrale a fost construita initial din lemn, in anul 1753, pe locul unei foste biserici, cu aprobarea domnitorului Matei Ghica. Acesta a permis preotilor franciscani, aflati pe teritoriul Moldovei, sa se apuce sa-si faca o alta biserica noua pe locul lor. Finalizata in 1763 si considerata cea mai frumoasa din Moldova, biserica nu a functionat decat trei ani, fiind incendiata in octombrie 1766.

Actuala catedrala a fost construita din piatra, in perioada 1782-1789. De-a lungul anilor a mai fost supusa lucrarilor de restaurare, in special dupa cutremurul din 1802 si dupa incendiul din 1827.

Cele mai multe modificari s-au produs in anul 1869, cand, din initiativa Episcopului Iosif Salandri, al carui mormant se afla in biserica, s-au executat lucrari de restaurare si de extindere si a fost pictat interiorul, de catre Giuseppe Carta, din Palermo. De asemenea, s-au adus altare de marmura alba si icoanele via crucis.

Langa vechea catedrala catolica s-a construit catedrala numita „Sfanta Fecioara Maria Regina”, finalizata in anul 2005, cu o arhitectura moderna, circulara, cu 24 de ogive si cu o cruce supla, alba, inalta de 10 metri, situata central pe acoperis.

Cum puteti ajunge:
Pentru a vizita acest obiectiv, puteti consulta:  planificarea mijloacelor de transport din Iasi http://www.ratp-iasi.ro/planif10.pdf si harta traseelor acestora.

Abonează-te la newsletter

Primește pe e-mail informații despre evenimente, noutăți locale și multe altele.