Manastirea Frumoasa

Manastirea Frumoasa

Hram: Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril , Sfintii Voievozi (8 noiembrie)

Program de vizitare: zilnic, intre orele 08.00-11.00 si 12:00-17:00

 

Pe partea dreapta a raului Bahlui, sub dealul Cetatuia, la aproximativ 2 km de Curtea Domneasca, a existat o veche bisericuta de lemn, datand probabil din secolul al XVI-lea. Pe locul acesteia, hatmanul Leonte Balica a zidit, impreuna cu sotia sa, Ana, prin anii 1583-1586, o biserica de piatra, cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril.

Intre 1727-1733, Grigore Ghica Voievod rezideste biserica din temelie, construind curti spatioase, o gradina in care se organizau petreceri, un iaz cu pesti si cu barci pentru plimbare, un zid de piatra imprejur, turnul cu clopotnita. Ansamblul a devenit resedinta de vara a domnitorilor moldoveni.

In 1753, in timpul domnitorului Matei Ghica, fiul lui Grigore Ghica, biserica a fost restaurata, rezistand pana in 1836, cand a fost daramata, incepand astfel zidirea actualei biserici. Compozitia arhitecturala a bisericii are la baza o alta conceptie decat multe alte edificii de cult realizate pana atunci: desi conserva planul longitudinal, interiorul este tratat ca un spatiu unic, nedivizat in incaperi diferite, ca in cazul bisericilor feudale romanesti, care aveau tendinta sa desparta credinciosii, in functie de sex si clase sociale. Este totusi creata iluzia unei compartimentari, ce aminteste de naosul si pronaosul bisericilor traditionale, prin introducerea a doua cupole, ce despart spatiul printr-un arc monumental. Prezenta acestor cupole la exterior este perceputa ca doua coifuri-clopote, completate cu doua cupole similare, asezate deasupra altarului si a pridvorului. Fatadele laterale ale bisericii sunt maiestrit lucrate, prin compartimentarea lor in travee. Fatada apuseana este precedata de un portic doric.

Casa domneasca din incinta manastirii, cunoscuta si sub denumirea de „Palatul de pe ziduri”, a fost construita dupa planurile arhitectului Martin Kubelka, intre 1818 – 1819. Acest edificiu prezinta o structura tripartita, iar, ca o caracteristica, traditionalul foisor a devenit aici un peron de acces. La etaj, exista o terasa acoperita.

Turnul-clopotnita, cu elemente de o frumusete plastica deosebita, marcheaza intrarea in incinta Manastirii Frumoasa. Peste registrul inferior, masiv, strapuns de gangul intrarii, se inalta camera clopotelor, ale carei fatade sunt decorate cu coloane ionice. Caracterul zvelt al turnului este accentuat de cupola de forma unui bulb alungit.

Cum puteti ajunge:Pentru a vizita acest obiectiv, puteti consulta: planificarea mijloacelor de transport din Iasi http://www.ratp-iasi.ro/planif10.pdf si harta traseelor acestora.  

Abonează-te la newsletter

Primește pe e-mail informații despre evenimente, noutăți locale și multe altele.