Manastirea Golia

Manastirea Golia

Hram: Inaltarea Domnului (la 40 de zile dupa Sf. Pasti), Izvorul Tamaduirii(Vineri, in Saptamana Luminata), Sf. Treime (a doua zi dupa Rusalii)Program de vizitare: Luni – Vineri  09.00-17.00 ;  Sambata – Duminica: 10 -14Site: golia.mmb.ro

 Veche ctitorie a marelui logofat Ioan Golia, datand din sec. al XVI-lea, biserica „Inaltarea Domnului” a fost refacuta la alte dimensiuni, de voievodul Vasile Lupu, intre anii 1650-1653 si terminata de fiul sau, Stefanita Voda, abia in 1660.

„Stralucita si bogat inzestrata”, biserica apare ca o constructie monumentala, care imbina reusit caracterele arhitecturale moldovenesti si rusesti, cu motive din Renasterea italiana.

Complexul monahal este inconjurat de un zid, cu inaltimea cuprinsa intre 5,5-7 m, prevazut la colturi cu turle, ridicate in anul 1668 si un turn-clopotnita, refacut in anul 1900.

Turnul Goliei, cea mai veche constructie din Iasul secolului al XVI-lea, are o inaltime de 30 metri. Vizitatorul, care doreste sa aiba o panorama a orasului, trebuie sa urce cele 120 de trepte. Cu baza patrata, de 5 metri latura, un parter, doua etaje boltite, o incapere a clopotelor, o galerie superioara si terase, turnul este unul dintre simbolurile Iasului, fiind un loc privilegiat de unde pelerinul poate contempla „orasul celor sapte coline”.

Intre 1943 – 1947, la Golia au avut loc lucrari de restaurare, biserica manastirii fiind redeschisa ulterior. In 1955, in doua incaperi de pe latura de est a incintei, a fost inaugurat Muzeul „Ion Creanga”, cu materiale documentare privind viata si activitatea marelui scriitor, care a fost diacon in cadrul bisericii.

Cum puteti ajunge:
Pentru a vizita acest obiectiv, puteti consulta
 planificarea mijloacelor de transport din Iasi http://www.ratp-iasi.ro/planif10.pdf si harta traseelor acestora.

Abonează-te la newsletter

Primește pe e-mail informații despre evenimente, noutăți locale și multe altele.