CENTRUL DE INFORMARE TURISTICA IASI

Piata Unirii nr.12
turism.iasi@gmail.com
Telefon: 0232-261.990
La Iasi s-a dat start ...
Prima universitate romaneasca

Primul roman membru al Academiei Regale de Stiinte din Berlin, Dimitrie Cantemir (1673-1723)

Prima opereta romaneasca, “Baba Harca” (text, Matei Millo)

Primul teatru evreiesc din Romania si din lume

Primul tratat de chimie fizica din Romania


[afla mai multe ...]
De ultima ora ...
Iasi Official App - Evenimente, obiective turistice si culturale, baruri, restaurante


Tu ce parere ai ?
Harta orasului Iasi

Homepage In jurul Iasului Rezervația paleontologică Repedea

Rezervația paleontologică Repedea ::

   

Este amplasata in apropierea Releului de televiziune pe dealul Repedea, unde exista un afloriment si cariere de piatra, care scot la lumina roci calcaroase si gresii calcaroase fosilifere, apartinand Sarmatianului (aproximativ 10 milioane ani).


Profesorul Grigore Cobalcescu, de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", a cercetat zona carierelor de piatra de la Pietrarie-Repedea, in anul 1862 si a publicat lucrarea "Calcariul de la Rapidea", in care a descris fauna fosila descoperita in rocile respective. Aceasta lucrare stiintifica reprezinta actul
de nastere al geologiei romanesti.


Dealul Repedea a constituit obiectul a numeroase studii paleontologice, lito si biostratigrafice, sedimentologice si geochimice. Fosilele si calcarele existente atesta ca pe acest teritoriu a fost fundul Marii Sarmatice. Dintre fosile, cele mai importante sunt cele de Mactra Podolica.


Dealul Repedea prezinta importanta si sub aspectul vegetatiei, faunei, morfologiei reliefului si a peisajului, datorita pozitiei sale, la limita Podisului Central Moldovenesc cu Campia Moldovei si a contactului dintre silvostepa si padure.


Din aceste motive, zona a fost declarata rezervatie naturala si protejata printr-o hotarare a Consiliului de Ministri (1955), cat si printr-o hotarare a Consiliului Judetean Iasi (1994).


Prin frumusetea peisajului, a reliefului si a naturii, Dealul Repedea a devenit punct de atractie turistica si zona de recreere pentru populatia Iasului.

 

 

| Home | Istoric | Ce e de vazut | Timp liber | Informaţii utile | Harta site |