CENTRUL DE INFORMARE TURISTICA IASI

Piata Unirii nr.12
turism.iasi@gmail.com
Telefon: 0232-261.990
La Iasi s-a dat start ...
Sinagoga Mare, prima casa evreiasca de rugaciune din Romania

Primul roman membru al Academiei Regale de Stiinte din Berlin, Dimitrie Cantemir (1673-1723)

Prima tiparitura de pe un teritoriu romanesc

Prima opereta romaneasca, “Baba Harca” (text, Matei Millo)

Primul teatru evreiesc din Romania si din lume


[afla mai multe ...]
De ultima ora ...
Iasi Official App - Evenimente, obiective turistice si culturale, baruri, restaurante


Tu ce parere ai ?
Harta orasului Iasi

Homepage Ce e de vazut Parcuri si gradini Parcul Copou

Parcul Copou ::


In secolul al XVIII-lea, domnitorul fanariot Matei Ghica a hotarat construirea unui foisor, in Copou, pentru odihna si recreere. Intrucat in vremea aceea nu exista o gradina publica, in care sa aiba acces liber toti cetatenii, domnitorul Mihail Sturdza a decis infiintarea acestei gradini, in anul 1834. Locul ales a fost pe ulita Podul Verde, unde odinioara era statia de posta a orasului. Gradina a fost extinsa in anii 1849 si 1852, prin cumpararea unor terenuri invecinate, iar din anul 1860 a fost luminata cu felinare.  

In parc se afla cel mai vechi monument din Romania, construit "in scopul exprimarii unor sentimente obstesti" (cf. George Oprescu): Monumentul Regulamentului Organic, cunoscut ca Obeliscul cu lei, realizat de Mihail Singurov, in 1834, conform proiectului propus de Gheorghe Asachi.  

In centrul parcului Copou, langa Teiul lui Eminescu (adevarat loc de pelerinaj pentru romantici), exista bustul lui Mihai Eminescu, cat si bustul prietenului sau, Ion Creanga, ridicat in 1932. Ulterior s-a realizat Aleea "Junimea", cu busturile din bronz ale membrilor sai.  

 In iunie 1984, langa Teiul lui Eminescu s-a deschis un muzeu, in semn de omagiu adus geniului poetului. Planurile au fost realizate de arhitectul Virgiliu Onofrei, muzeul fiind inaugurat in 1989, la centenarul mortii poetului.


Monumentul Eroilor Diviziei a II-a Cavalerie - in fata Parcului Copou, pe Bd. Carol I 

 "O statuie reprezinta mai mult decat personajul pe care il intruchipeaza.
Reprezinta istorie." (E. Badescu) 

Amplasat pe Bd. Carol I, orientat spre Parcul Copou, monumentul a fost turnat in bronz, de Gh. Ionescu, autor fiind I.C. Dimitriu. Ridicat prin contributia eroilor din Primul Razboi Mondial, a fost inaugurat in luna mai 1927, in prezenta personalitatilor politice, administrative si culturale ale epocii. Monumentul reprezinta un cavalerist, cu lancea in pozitie de atac, avand alaturi o nimfa cu aripi. Basoreliefurile de pe soclu reprezinta scene de lupta eroica. Numele acestor eroi, cazuti pe front in Transilvania si Muntenia, sunt gravate pe placi de marmura, in cripta de la baza monumentului.  


Cum puteti ajunge:
Pentru a vizita acest obiectiv, puteti consulta: planificarea mijloacelor de transport din Iasi, harta traseelor acestora si harta interactiva a Iasului.

 

| Home | Istoric | Ce e de vazut | Timp liber | Informaţii utile | Harta site |